. Ma Ervin napja van.
Mi a megoldás a svájci frankban eladósodottaknak?
2011-07-27 11:05:42
Mi a megoldás a svájci frankban eladósodottaknak?

Mi a megoldás a svájci frankban eladósodottaknak?

A világ legbiztosabb valutájaként beharangozott, svájci frank (CHF) alapú hitelekről szólnak a híradások, hetek óta.  Az euró gyengélkedése óta, világossá vált, hogy a svájci frank az európai menekülő valuta. A gazdasági válság kapcsán, soha nem látott következményekkel járhat, ha valaki  ebben a valutában adósodik el – már pedig hazánkban számos magánember jár ebben a cipőben.

 

 

 

 

 

Többféle  lehetőség kínálkozik  a  megoldásra, attól függően, hogy a hitelező pénzintézet, vagy a Nemzeti Bank segítségére számíthatnak - e  a hitel felvevők.
A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője, Kovács László, beszélt nekünk arról, milyen szakmai javaslatokat tettek le a döntéshozók asztalára.

A szakmai tanácskozások eredménye, hogy  a tavaly októberi 7+1 pontos, illetve 5 pontos adósmentő csomagba bekerültek az iroda javaslatai.  Több elgondolás azonban nem került a döntéshozók elé, ilyen a végrehajtási költségek felére csökkentése.


A banki károsultak képviselőjeként, Kovács László minden érintett számára elküldte javaslatait, a  miniszterelnöktől a Nemzetgazdasági Minisztériumig. Matolcsy Györgytől és Rogán Antaltól választ is kapott, jelezték, hogy dolgoznak a megoldáson.

A tények: napjainkig, százezernél is több hitelszerződést mondtak fel a pénzintézetek. Százharminc-ezren késnek a részletekkel három hónapnál régebben. Nyolcvan-ezer kölcsönt ütemeztek át, egy harmaduk  ismét a felmondás közelébe kerülhet. Rajtuk kívül még mintegy negyedmillió adós került végrehajtási helyzetbe, például közüzemi tartozás vagy áruvásárlási hitel miatt.

A Végrehajtói Kamarához naponta ezer fizetési meghagyás érkezik, nagy részük a végrehajtási fajtába sorolható. A CHF árfolyama naponta emelkedik, így még több jelzáloghitel kerül felmondására, ez a magyar lakosság egyharmadát érintheti.


Az eddig megtett intézkedések tehát közel sem elegendőek a baj orvoslásához, de még kezeléséhez sem. Több tárca együttműködésével, a végrehajtási és a pénzintézeti törvény átdolgozása nyújt lehetőséget a megoldásra.. Ilyen kiút a kezelési költség mérséklése, illetve a kamatcsökkentés, a szerződésmódosítási lehetőségek megteremtése, vagy a követelés átváltása más valutanemre, például forintra. Ha a Nemzeti Bank csökkentheti az alapkamatot, így erősítve a forintot, a magas forint árfolyam azonban árt az kivitelnek. A magas árfolyamnak „köszönhetően” hosszú távon több hitel dőlne be, a végrehajtások száma nőne.

Az egyetlen tartós megoldás az állam által beígért segítő kéz lenne, de ez a kéznyújtás egyelőre várat magára.

 

A héten lakoltatnak ki egy nyolcfős (négy felnőtt, négy kiskorú) családot otthonukból, banki hiteltartozás miatt, az önkormányzat nem tud szállást biztosítani számukra. Az ingatlant elveszítik, tartozásuk megmarad, az újrakezdésre, talpra állásra kevés esélyük marad.

Nem kell jövendőmondónak lenni ahhoz, hogy kijelentsük, ez a család még nem az utolsó a sorban.

 

 

Köszönet a szakmai segítségért Kovács László ügyvezetőnek (Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája)!

 

 

 

Csölle Katinka

 

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>